cover

Gå til ▷▷

Kreative elever sætter farver på Luthers tanker

I et unikt samarbejde med flere partnere har Hertug Hans Festival taget initiativ til ”KunstEvent”. Elever fra flere skoler har deltaget i et kunstprojektet, der er blevet til en udstilling med plakater og døre, der åbnes af biskoppen fredag den 2. juni klokken 10.

Alle kreative evner er blevet taget i brug i et kunstprojekt, som Hertug Hans Festival har taget initiativ til. I et unikt samarbejde med skolerne, Haderslev Bibliotekerne og Haderslev Butikker har festivalen med støtte fra Haderslev Kommunes reformationsfond iværksat ”KunstEvent”.

På skoler i hele Haderslev Kommune har elever derfor været i gang med at tegne, male og på anden vis udfordre fantasien og kreativiteten for at sætte billeder på tanker om refomationens betydning i dag – 500 år efter at Martin Luther slog sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg i 1517.

Under temaet ”Kirkedøren” har eleverne sammen med deres lærere derfor blandt andet skabt plakater, som med et moderne tvist og elevernes fortolkning af reformationens betydning fra den 29. maj til den 6. juni bliver udstillet i en lang række butikker i Haderslev. Nogle skoler har desuden meldt sig til at lave deres egne tesedøre. De bliver udstillet fra den 2. juni, hvor biskop Marianne Christiansen i Damparken åbner udstillingen, som kan ses under Hertug Hans Festival til og med den 4. juni.

- ”KunstEvent” er Hertug Hans Festivals forsøg på at give eleverne reformationen i fingrene, så de kan forstå dens betydning, siger projektets tovholder, Herdis Fyhring Sørensen fra Hertug Hans Festival.

- Jeg er meget glad for den store opbakning, projektet har fået fra alle sider, og som lærer synes jeg også, at det er skønt for elever og lærere, at børnenes kunst kommer ud af skolerne og ud i det offentlige rum, tilføjer hun.

Hun er ikke den eneste, der glæder sig. På Simmersted Friskole, der er én af de medvirkende skoler, har Maja, Mille, Simon, Noah og Erik fra 5. og 6. klasse haft stor fornøjelse af projektet, som de sammen med deres kammerater har lært meget af.

- I middelalderen skulle man betale penge, så man ikke skulle være i skærsilden så længe. Men Luther sagde også, at man ikke skulle være bange for Gud, fordi Gud er barmhjertig og hjælpsom, fortæller Noah.

- Han sagde også, at man ikke skulle gøre gode gerninger for at få tilgivelse, man skulle bare tro på ham, tilføjer Mille.

- Ja, og så var der nogen, der misforstod ham, og så blv der bondeoprør. Men det ville Luther ikke have, så han stoppede det, lyder det fra Simon.

Eleverne kalder ”KunstEvent” for spændende og udfordrende. I forløbethar de hørt om reformationen, og de har også overvejet, hvordan kirkenkunne blive reformeret – eller være i dag. Et spørgsmål, der fulgte med oplægget fra Hertug Hans Festival.

Elevernes værker bliver udstillet i en række vinduer samt i Damparken under Hertug Hans Festival. Biskop Marianne Christiansen elev-udstillingen fredag den 2. juni klokken 10.